Новости » ХІХ збір-похід «Козацькими шляхами» під гаслом "Молодь в дії"
  05.05.2009 / 15:17
І Відкритого збору волонтерських загонів, дитячих та молодіжних громадських організацій м. Києва “Молодь в дії”

Збір-похід лідерів дитячих та молодіжних організацій, волонтерських загонів «Козацькими шляхами» - це традиційний всеукраїнській захід, який відбувається протягом травневих свят і об’єднує представників соціально активної громадської молоді з всіх регіонів України. Мета даного заходу – створення умов для об’єднання дитячих та молодіжних громадських організацій, волонтерських загонів України; сприяння розвитку громадських ініціатив; виховання активної громадської позиції та пропаганда здорового способу життя шляхом організації змістовного креативного дозвілля молоді. 

Цього року збір-похід «Козацькими шляхами» відбувався під гаслом «Молодь в дії» і проходив з 8 по 11 травня на території Національного природного парку «Голосіївський» в лісопарковому господарстві «Конча-Заспа». І охопив більш ніж 750 учасників з числа лідерів дитячих та молодіжних громадських організацій, волонтерських загонів із всіх регіонів України. Організаторами та ініціаторами збору стали Київський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та Київський міський осередок Національної Організації Скаутів України. Підтримали організацію збору-походу Медична фірма «Борис», ДП «Фірма Альтфатер Київ», ВАТ «Кожухівське», Асоціація виробників морозива та заморожених продуктів, Група компаній «Автоквест», ПП «МакШоколад», МГО «Клуб «Компас», Головне управління МНС України в м.Києві, Головне управління МВС України в м.Києві, Голосіївська районна рада та державна адміністрація. 

Реалізація даного заходу дозволяє встановити неформальний контакт між представниками державних структур та лідерами громадських організацій, спільно попрацювати над важливими соціальними проблемами країни, долучити молодь до процесів прийняття рішень та до спільної реалізації важливих проектів, направлених на розвиток кращих людських, лідерських та громадянських якостей дитини. Також збір-похід – це привід презентувати діяльність власної організації, це можливість обміну досвідом реалізації програм волонтерської діяльності, це можливість організації цікавого та змістовного дозвілля з елементами туризму, скаутських випробувань, тренінгів та занять додаткової соціальної освіти. Завдяки участі у побідних заходах у молодих людей формується активна громадська позиція, позитивне ставлення до здорового способу життя, відповідальність за своє оточення тощо. 

При формуванні та розробці програми збору-походу «Козацькими шляхами» під гаслом «Молодь в дії» організаторами були враховані пропозиції учасників зборів минулих років щодо основних напрямків організації діяльності та дозвілля учасників. То ж цього року програма збору – походу передбачала діяльність учасників у чотирьох напрямках: 
концертно-ігрова діяльність (проведення ігрових розважальних програм, концертів) 
волонтерські ініціативи (проведення майстер-класів, презентацій діяльності організацій та волонтерських загонів, навчальні, просвітницькі заняття) 
активності (заходи сприяння корисному активному відпочинку молоді, творчі майстерні) 
інновації (проведення презентації нових проектів, заходів інноваційного характеру). 

Переважна кількість заходів була спрямована на розвиток комунікативних, особистісних, командних якостей та навичок учасників збору. Окрім цього, значна увага приділялась вмінню молодих людей гідно презентувати себе та діяльність своєї організації. Цій темі були присвячені заняття та тренінги на розвиток акторської майстерності та формування у учасників навичок роботи з аудиторією, впроваджено систему просвітницьких тренінгів для молодшого шкільного віку „Я – відповідальний громадянин”. Всі навчальні заняття проходили у спеціально відведеній та відповідно облаштованій навчальній зоні. 

Для ефективної реалізації програмного забезпечення збору були залучені тренери та майстри з різних регіонів України. Так, цього року в програмі збору-походу були представлені прикладні творчі майстерні (ліплення з гіпсу, виготовлення віражного малюнку тощо); значна увага приділялась проблемам екології (програма „Я за чисту країну”, яка була ініційована Концерном „Веолія”), проведено майстер-клас «Макіяж у походних умовах» (компанія «Мірра» Україна). Нового змісту набув і традиційний конкурс соціальної реклами, який цього року об’єднав у собі актуальні та цікаві для молоді номінації: hand made (виготовлення малюнків на футболках), соціальна фотографія, мобільне відео, паперовий малюнок. 

Важливим моментом реалізації програми для учасників став круглий стіл за участю представників Київського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та Державної соціальної служби, який відбувся у перший день збору. Під час круглого столу учасники – лідери громадських організацій та волонтерських загонів змогли вільно поспілкуватися з представниками державних установ щодо перспектив розвитку та реалізації державної молодіжної політики, підтримки громадських організацій та розвитку волонтерського руху. 

Кожен учасник збору-походу отримав акредитаційний набір до складу якого входила футболка з логотипом заходу, щоденник учасника збору та бейдж. Для кращого інформування учасників групою програмного забезпечення збору розроблено анотації до кожного заходу, які містились у щоденнику учасника збору. Завдяки цьому учасники мали змогу обрати саме той захід, тренінг чи майстер-клас, який найбільше відповідав їхнім спродіванням. 

Напрямок програми «волонтерська діяльність» мав на меті залучити учасників до активного волонтерського руху, презентувати напрямки волонтерської діяльності, надати змогу волонтерським загонам продемонструвати свої проекти та здобути знання та навички додаткової соціальної освіти у тренінговій формі. До напрямку входили наступні заходи: 
Тренінг „Станьмо на варті власного майбутнього” (організатор Всеукраїнська дитяча спілка „Екологічна варта”, охоплено 40 осіб). 
Тренінг „Ми за чисту країну!” (організатор – представники компанії „Веолія”, охоплено 55 осіб). 
Освітньо – профілактичний тренінг „Дружба та кохання в житті людини. Безпечна статева поведінка” (тренери – методисти МССС «Центр студентських соціальних служб» Цисар І. та Стойка О., охоплено 55 осіб). 
Ігровий тренінг „Світ настільних ігор” (тренер – спеціаліст Десняньского РЦСССДМ Азарова А., охоплено 70 осіб) 

Також в рамках напрямку «Волонтерська діяльність» відбувся конкурс соціальної реклами, який проходив за чотирма напрямками – Соціальна фотографія (охоплено 50 осіб), «Hand made» - малюнки на футболках (охоплено 60 осіб), Соціальний малюнок (охоплено 30 осіб) та «Мобільне відео» (охоплено 40 осіб). Такий варіант проведення конкурсу надав можливість проявити себе всіх охочим учасникам збору-походу у такому напрямку, як створення власної соціально корисної реклами. 

Напрямок програми «Інновації» мав на меті ознайомити учасників із інноваційними методами роботи з молоддю та надати змогу презентувати свою діяльність бажаючим учасникам збору. До програм цього напрямку входили: 
Тренінг „Командоутворення” (тренер – Керівник школи вожатих ДОТ «Аврора», м. Дніпропетровськ Сергєєв В. П., охоплено 60 осіб) 
Тренінг „Основи ораторської майстерності” (тренери – представники ВМГО „Дебатна академія”, охоплено 45 осіб) 
Інтерактивне дослідження „Молодіжні субкультури” (тренер – арт-директор Всеукраїнського фестивалю ігрових програм «Сузір’я гри» Нємая Я., охоплено – 80 осіб) 
Інтреактивний тренінг „Організатор гарного настрою” (тренер – режисер київського палацу дітей та юнацтва Мієдінова Н., охоплено 50 осіб) 
Тренінг „Сім кроків до вдалого працевлаштування” (тренер – старший консультант з управління персоналом компанії „Total HR consaltihg” Полєтаєва Т., охоплено 35 осіб) 
Майстер-клас «Макіяж у походних умовах» (ведучі – консультанти компанії «Мірра» Україна, охоплено 50 осіб) 

До напрямку програми «Активності» входили спортивні змагання, творчі майстерні та скаутські спеціалізації. Основна мета цього напрямку – презентувати спортивні та прикладні програми, цікаві для молоді та підлітків при організації змістовного відпочинку; та надати учасникам основні навички щодо організації подібних заходів у їхніх групах та організаціях. 

До напрямку входили наступні заходи: 

Спортивні змагання
Фрізбі (ведучі – представники Федерації Фрізбі України, охоплено 85 осіб); 
Футбол-юка (ведучий – Сергєєв М., м. Дніпропетровськ, охоплено 55 осіб) 
Хакі-сакі (ведучий – спеціаліст Голосіївського РЦСССДМ Абашин І., охоплено 80 осіб) 

Творчі майстерні
Вітраж - було охоплено 70 осіб 
Сокси - було охоплено 40 осіб 
Гіпс - було охоплено 55 осіб 

Скаутські спеціалізації: Турист”, “Картограф”,“Медицина”, Журналіст”, “Спортивна”, “Кулінар”, „Ігрова”, „Будівельник”, „Музична” (всього охоплено 80 осіб) 

Кожен учасник походу мав можливість навчитись певним навичкам під час занять, зробити вітраж або сувенір з гіпсу власними рука, сплести сокс або взяти участь у змаганнях з хакі-сакі. Програма додаткової освіти була розрахована на кожного учасника збору. 

Окрім того, важливу роль у загальній програмі відігравали масові розважальні та розвиваючі заходи. Реалізацією та впровадженням цих заходів у життя займалася група забезпечення роботи програми. 

Під час реалізації програмних завдань збору-походу змістовне наповнення заходів підбиралось виходячи із основних програмних компонентів та тематичної прив’язки дня. Вибір форм залучення учасників відбувався із врахуванням загального навантаження програми дня і мав на меті в першу чергу залучити кожного учасника до активної участі у певних програмних компонентах. 

8 травня, враховуючи статус першого дня збору і зайнятість учасників у вирішенні нагальних побутових проблем (прибуття на місце, ознайомлення із територією, розташування таборів), програми були побудовані за принципом імпровізаційного залучення учасників до їх реалізації без попередньої глобальної підготовки. Цим критеріям відповідали фестиваль гумору «Сміх в природі», де кожен зміг стати членом глядацького журі; а також спробувати себе у якості ведучого фестивалю та члена професійного журі. Команди, що брали участь у фестивалі, були заздалегідь попереджені про всі конкурсні завдання і прибули на збір із готовими програмами. Серед результатів фестивалю хочеться відмітити, що кращого ведучого обирали команди-учасники, професійне журі вибирало кращий виступ, а головний приз – приз глядацьких симпатій – було вручено за підсумками глядацького голосування. Таким чином всі бажаючі долучились до активної частини програми фестивалю і змогли проявити свої творчі здібності у вищезазначених позиціях. 

Батл діджеїв «Під сяйвом першої зірки» став логічним завершенням першого дня збору і дав змогу учасникам відчути атмосферу справжньої молодіжної вечірки, що відповідає правилам здорового способу життя. Свою творчість у цей вечір змогли проявити діджеї – учасники збору (МГО «Корсари», ДО «Скаутська організація Екстрім»,), представники волонтерського загону КМЦСССДМ, а також організатори збору. А всі охочі провели дві години у сучасних ритмах у форматі найсучаснішої дискотеки. 

Дев’ятого травня головна увага при створенні та реалізації програм була приділена святу Дня Перемоги. Учасниками урочистої лінійки «Пам’ятаємо минуле заради майбутнього» стали Ветерани Великої Вітчизняної Війни, які розповіли учасникам про свій бойовий шлях та привітали зі святом. По завершенню лінійки всі охочі у неформальній атмосфері змогли поспілкуватися із ветеранами і згадати своїх рідних, які були учасниками бойових дій ВВВ. Участь ветеранів у такому заході дало змогу відчути зв’язок поколінь та сприяло патріотичному вихованню учасників збору. 

У ранковому програмному блоці учасникам було запропоновано взяти участь у Військово-патріотичному квесті «Славетними стежками до великої перемоги», розрахованому на різні вікові категорії дітей. Команди учасників збору мали змогу пройти шляхами І лінії оборони Києва 1941 року, подолати військові випробування і перевірити свою кмітливість у вирішенні завдань гри. Щоправда, не всі одразу знаходили правильний шлях, через що певні команди фінішували лише знайшовши дорогу за допомогою організаторів. Після фінішу всі бажаючі взяли участь у богослужінні на місці поховання солдатів, що загинули під час боїв оборони Києва 1941 року, тим самим виявивши свою громадську позицію до героїчних вчинків тих, хто не повернувся з війни. 

Вечірня програма заходів, присвячених Дню Перемоги, складалась із конкурсу авторської, бардівської та патріотичної пісні та вечору пам’яті «Життя героїв - вічне». Під час конкурсу пісні, який проходив у форматі відкритою репетиції, всі бажаючі змогли продемонструвати свої вокальні таланти і вміння грати на гітарі. Кращі із учасників конкурсу взяли участь у вечорі пам’яті, під час якого за допомогою пісні, віршів та фрагментів відеохроніки тих часів була створена справжня патріотична атмосфера серед учасників збору. Кожен зміг згадати тих, хто віддав своє життя за Велику перемогу, і замислитись над проблемами сучасного світу. А завершився вечір переглядом одного з кращих фільмів про події Великої Вітчизняної Війни – картини «В бой идут одни старики». 

Крім того, 9 травня групою була організована інтерактивна програма «Велика соціальна гра», під час якої всі учасники змогли знайти відповіді на запитання щодо волонтерського руху, іміджу сучасного волонтера, виділити коло основних проблем, які потребують залучення волонтерської допомоги, та попрацювати над створенням загального портрета молодої людини, що прагне займатись волонтерством. 

Також пізнім вечором 9 травня представники скаутських організацій – учасників збору-походу взяли участь у урочистій лінійці посвяти у скаути Національної Організації Скаутів України та вручення нових звань Спілки дитячих та юнацьких організацій м. Києва «СПОК» 

10 травня – останній повноцінний день програми збору. То ж всі заходи, що відбувались у цей день, мали на меті підвести певний підсумок діяльності скаутських організацій та волонтерських загонів як за сам збір-похід, так і за минулий рік. Прикладом цього стало вручення подяк КМЦСССДМ із цінними подарунками організаторам збору, а також присвоєння нових освітньо-кваліфікаційних рівнів волонтерам мережі ЦСССДМ. 

Скаутські організації мали змогу в цей день скласти іспити з вимог 8-ми спеціалізацій збору, а також взяти участь у двох іграх – спортивно-туристичній грі «Форпост» (для старших учасників збору) та туристичній грі «Скаутське ралі» (для учасників молодшого та середнього віку), під час яких команди мали змогу перевірити власні знання та навички, отримані протягом минулого року під час навчань у власних організаціях. 

Всі учасники мали змогу продемонструвати свій талант в рамках фестивалю юних зірок «Сузір’я талантів», який відбувався у чотирьох номінаціях – вокал, хореографія, оригінальний жанр та виконання пісні під гітару. Гран-прі фестивалю вибирали всі учасники, віддаючи свої голоси за тих, хто їм найбільше сподобались під час фестивальних виступів, а вручення найголовнішого призу – кубку «Молодь в дії» відбулось під час вечору креативного відпочинку. 

Також у цей день відбувся фестиваль ігрових майданчиків «В ритмі гри», у якому взяли участь юні організатори дозвілля – лауреати ХІ фестивалю «Гра скликає друзів» та команди ігротехніків – учасників збору (ДО «Плай», ДМО «Відрада», волонтерських загін Деснянського РЦСССДМ тощо). Єдиною проблемою фестивалю гри стала низька кількість учасників-глядачів через проведення низки заходів денного програмного блоку у цей саме час. 

А завершилась програма дня вечором креативного відпочинку «Молодь в дії», під час якого бажаючі побачили виступ кращих «фітнесистів» збору (тих, хто проявив найбільшу активність під час ранкових фітнес-програм), передивились роботи переможців конкурсу соціальної реклами у всіх номінаціях, привітали володарів гран-прі фестивалю юних зірок «Сузір’я талантів» і весело та цікаво провели час. То ж вечір креативного відпочинку підвів логічну риску під всіма заходами збору. 

ХІХ традиційний збір-похід „Козацькими шляхами” під гаслом „Молодь в дії” був висвітлений у новинах телеканалів „1+1”, „СТБ”, „Сіті”, Перший Національний (програма „Індіго”), підготовлено відео ряд телеканалом ТРК „Київ”, готується до випуску матеріал у газетах „Україна молода”, „Хрещатик”, журналі „Соціальна політика”, підготовлено матеріал інформаційним агентством „Фотолента”.

Просмотров: 3347 | Добавил: 4v | Рейтинг: 5.0/2 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]

 

  Оплаченная реклама
Разработка от студии «IP-ART» Хостинг от uCoz